Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din februarie, 2024

Indicele performanței mediului (IPM)

Indicele performanței mediului - acces date statistice   Indicele de performanță de mediu (IPM) oferă o sinteză bazată pe date a situației sustenabilității în întreaga lume. Utilizând 40 de indicatori de performanță în 11 categorii de probleme, IPM clasifică 180 de țări în funcție de performanța în materie de schimbări climatice , sănătatea mediului și vitalitatea ecosistemelor . Acești indicatori oferă o măsură la scară națională a gradului de apropiere a țărilor față de obiectivele stabilite în cadrul politicii de mediu. IPM oferă un scor care evidențiază liderii și întârziații în ceea ce privește performanța de mediu și oferă orientări practice pentru țările care aspiră să se îndrepte spre un viitor durabil. Indicatorii IPM oferă o modalitate de a identifica problemele , de a stabili obiective, de a urmări tendințele, de a înțelege rezultatele și de a identifica cele mai bune practici politice. De asemenea, datele bune și analizele bazate pe fapte pot ajuta guvernele statelor să-și

Competitivitate globală

Ierarhia competitivității globale - acces date statistice International Institute for Management Development (Lausanne, Elveția ) Competitivitatea unei economii nu poate fi redusă doar la PIB și productivitate, deoarece întreprinderile trebuie să facă față și dimensiunilor politice, sociale și culturale. Prin urmare, guvernele trebuie să asigure un mediu caracterizat de infrastructuri, instituții și politici eficiente care să încurajeze crearea de valoare durabilă de către întreprinderi. Anuarul realizat de International Institute for Management Development (Lausanne, Elveția) oferă o acoperire extinsă a 64 de economii, alese pe baza disponibilității unor statistici internaționale comparabile și a colaborării cu institutele partenere locale, care contribuie la colectarea datelor de sondaj și se asigură că toate datele sunt fiabile, exacte și cât mai actuale posibil. Clasamentul mondial al competitivității se bazează pe 336 de criterii de competitivitate selectate în urma unor cercetări

Indicele dezvoltării umane (IDU)

 Indicele devzoltării umane - acces date statistice potrivit Națiunilor Unite Pe site-ul indicelui dezvoltării umane se menționează următoarele aspecte importante: "Indicele dezvoltării umane este o măsură sumară a realizărilor medii în ceea ce privește dimensiunile cheie ale dezvoltării umane: o viață lungă și sănătoasă , cunoașterea și un nivel de trai decent . Acesta este media geometrică a indicilor normalizați pentru fiecare dintre cele trei dimensiuni. Dimensiunea sănătății este evaluată prin speranța de viață la naștere, iar dimensiunea educației este măsurată prin media anilor de școlarizare pentru adulții în vârstă de 25 de ani și peste și prin anii de școlarizare preconizați pentru copiii de vârstă școlară. Dimensiunea nivelului de trai este măsurată prin venitul național brut pe cap de locuitor. Scorurile pentru cei trei indici ai dimensiunii IDH sunt apoi agregate într-un indice compozit folosind media geometrică. IDU poate fi utilizat pentru a pune sub semnul întrebăr

PIB/locuitor la PPC (paritatea puterii de cumpărare)

PIB/locuitor la PPC - acces date statistice potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI)  Un instrument mult mai util pentru compararea statelor îl reprezintă PIB-ul per locuitor la paritatea puterii de cumpărare. Această unitate de măsură a bunăstării reprezintă o ajustare necesară, spun economiștii, deoarece există diferențe notabile între țări în ceea ce privește nivelul prețurilor.  Așadar, pentru a rezolva această problemă economiștii au inventat noțiunea de dolar internațional. Bazată pe ideea parității puterii de cumpărare (PPC) - în speță măsurarea valorii unei monede în funcție de cât din același set de bunuri și servicii (cunoscute drept coș zilic ) poate fi cumpărat în diferite țări - această monedă fictivă permite convertirea veniturilor diferitelor țări într-un indicator universal al standardului de viață. Recomandare lectură: Ha-Joon Chang, Economia: ghidul utilizatorilor, Editura Polirom, Iași, 2014.

Produsul intern brut (PIB)

PIB - acces date statistice potrivit Băncii Mondiale Potrivit reputatului economist sud-coreean Ha-Joon Chang, PIB-ul reprezintă, în linii mari, valoarea monetară totală a ceea ce s-a produs  (mărfuri și servicii destinate consumului final) într-o țară, într-o anumită perioadă de timp (de regulă, un an ). Acest indicator este folosit mai frecvent decât produsul național brut (PNB) deoarece, pe termen scurt , indică mai precis nivelul activităților productive dintr-o țară.

Remitențe

  Remitențe - vizualizări grafice și date statistice! Potrivit site-ului " Migration Data Portal ", remitențele sunt definite ca acele sume de bani și bunuri pe care migranții le trimit familiilor și prietenilor din țările de origine și reprezintă cea mai directă și mai cunoscută legătură dintre migrație și dezvoltare .  Remitențele depășesc ajutorul oficial pentru dezvoltare.

Migrații

Migrații internaționale - date statistice! Migrațiile sunt acea formă de deplasare a populației dintr-un loc (rezidență sau fostă rezidență) către un alt loc de destinație. Migrațiile pot lua forme regulate, temporare sau permanente. Emigrant - persoană care pleacă din locul de rezidență (sat, oraș, țară etc.) Imigrant - persoană care sosește într-o destinație țintă  (sat, oraș, țară etc.) Spor natural - diferența dintre emigrație și imigrație sau dintre numărul persoanelor care pleacă și cele care sosesc dintr-un/într-un loc. a) Deplasările regulate sau obișnuite:     - interne;     - internaționale. Exemple de deplasări regulate interne și internaționale: navetismul, deplasările în scopuri recreative, deplasări de weekend, cele ocazionale etc. b) Migrații:     - interne:         - temporare (studii, stagii de pregătire, relocarea serviciului pentru o perioadă etc.);         - sezoniere (lucrul în agricultură);         - definitive (rural-urban, rural-rural, urban-rural, urban-urban

Tranziția demografică

Click aici pentru a accesa varianta dinamică a legii tranziției demografice Legea tranziției demografice susține că pe măsură ce țările se dezvoltă economic se vor deplasa de la rate ale natalității și mortalității ridicate, trecând prin mai multe faze de evoluție, către rate mici și întrucatva stagnante. De aici a rezultat sintagma: "dezvoltarea este cel mai bun contraceptiv"! Există o corelație puternică între tipul de societate economică, structura forței de muncă pe sectoare de activitate și locul ocupat de state în fazele tranziției demografice. De asemenea, fiecărei faze a legii tranziției demografice îi corespunde (mai mult sau mai puțin) un anumit model teoretic de piramidă a populației.

Piramida populației

Piramida populației - bază de selecție pentru state, regiuni, glob (1950-2100)  Piramida populației se mai cheamă și piramida pe grupe de vârstă și sexe. 

Concepte demografice

  NATALITATE Rata natalității - date statistice (state, regiuni, global) Rata fertilității - date statistice (state, regiuni, global) MORTALITATE Rata mortalității -  date statistice (state, regiuni, global) DINAMICA/EVOLUȚIA NUMERICĂ A POPULAȚIEI Populația totală - date statistice (state, regiuni, global) SPERANȚA DE VIAȚĂ Speranța de viață la naștere - date statistice (state, regiuni, global)

State dezvoltate / state în dezvoltare

1. Banca Mondială Banca Mondială - clasificare state Banca Mondială - bază de date (PNB, PIB etc.) Banca Mondială - hartă "Lumea în funcție de venituri" 2. Fondul Monetar Internațional Fondul Monetar Internațional - bază de date și clasificare state 3. Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (ONU) Indicele Dezvoltării Umane (IDU) - bază de date și clasificare Indicele Dezvoltării Umane - hărți  Indicele Dezvoltării Umane - note tehnice privind modul de calcul 4. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) OCDE - misiune, membri, state candidate, parteneri ai organizației ș.a.