Treceți la conținutul principal

Indicele performanței mediului (IPM)

Indicele performanței mediului - acces date statistice  

Indicele de performanță de mediu (IPM) oferă o sinteză bazată pe date a situației sustenabilității în întreaga lume. Utilizând 40 de indicatori de performanță în 11 categorii de probleme, IPM clasifică 180 de țări în funcție de performanța în materie de schimbări climatice, sănătatea mediului și vitalitatea ecosistemelor. Acești indicatori oferă o măsură la scară națională a gradului de apropiere a țărilor față de obiectivele stabilite în cadrul politicii de mediu. IPM oferă un scor care evidențiază liderii și întârziații în ceea ce privește performanța de mediu și oferă orientări practice pentru țările care aspiră să se îndrepte spre un viitor durabil.


Indicatorii IPM oferă o modalitate de a identifica problemele, de a stabili obiective, de a urmări tendințele, de a înțelege rezultatele și de a identifica cele mai bune practici politice. De asemenea, datele bune și analizele bazate pe fapte pot ajuta guvernele statelor să-și rafineze agendele politice, să faciliteze comunicarea cu părțile interesate și să maximizeze randamentul investițiilor în domeniul mediului. IPM oferă un instrument politic puternic în sprijinul eforturilor de îndeplinire a țintelor Obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU și de orientare a societății către un viitor durabil.

Clasamentul general al IPM indică ce țări abordează cel mai bine provocările de mediu cu care se confruntă fiecare națiune. Depășirea scorurilor agregate și aprofundarea datelor pentru a analiza performanța pe categorii de probleme, obiective de politică, grupuri de țări și țări oferă o valoare și mai mare pentru factorii de decizie politică. Această viziune granulară și această perspectivă comparativă pot ajuta la înțelegerea factorilor determinanți ai progresului în domeniul mediului și la rafinarea opțiunilor politice.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Concepte demografice

  NATALITATE Rata natalității - date statistice (state, regiuni, global) Rata fertilității - date statistice (state, regiuni, global) MORTALITATE Rata mortalității -  date statistice (state, regiuni, global) DINAMICA/EVOLUȚIA NUMERICĂ A POPULAȚIEI Populația totală - date statistice (state, regiuni, global) SPERANȚA DE VIAȚĂ Speranța de viață la naștere - date statistice (state, regiuni, global)

State dezvoltate / state în dezvoltare

1. Banca Mondială Banca Mondială - clasificare state Banca Mondială - bază de date (PNB, PIB etc.) Banca Mondială - hartă "Lumea în funcție de venituri" 2. Fondul Monetar Internațional Fondul Monetar Internațional - bază de date și clasificare state 3. Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (ONU) Indicele Dezvoltării Umane (IDU) - bază de date și clasificare Indicele Dezvoltării Umane - hărți  Indicele Dezvoltării Umane - note tehnice privind modul de calcul 4. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) OCDE - misiune, membri, state candidate, parteneri ai organizației ș.a.

Tranziția demografică

Click aici pentru a accesa varianta dinamică a legii tranziției demografice Legea tranziției demografice susține că pe măsură ce țările se dezvoltă economic se vor deplasa de la rate ale natalității și mortalității ridicate, trecând prin mai multe faze de evoluție, către rate mici și întrucatva stagnante. De aici a rezultat sintagma: "dezvoltarea este cel mai bun contraceptiv"! Există o corelație puternică între tipul de societate economică, structura forței de muncă pe sectoare de activitate și locul ocupat de state în fazele tranziției demografice. De asemenea, fiecărei faze a legii tranziției demografice îi corespunde (mai mult sau mai puțin) un anumit model teoretic de piramidă a populației.