Treceți la conținutul principal

Migrații

Migrații internaționale - date statistice!


Migrațiile sunt acea formă de deplasare a populației dintr-un loc (rezidență sau fostă rezidență) către un alt loc de destinație. Migrațiile pot lua forme regulate, temporare sau permanente.

Emigrant - persoană care pleacă din locul de rezidență (sat, oraș, țară etc.)

Imigrant - persoană care sosește într-o destinație țintă (sat, oraș, țară etc.)

Spor natural - diferența dintre emigrație și imigrație sau dintre numărul persoanelor care pleacă și cele care sosesc dintr-un/într-un loc.

a) Deplasările regulate sau obișnuite:

    - interne;

    - internaționale.

Exemple de deplasări regulate interne și internaționale: navetismul, deplasările în scopuri recreative, deplasări de weekend, cele ocazionale etc.

b) Migrații:

    - interne:

        - temporare (studii, stagii de pregătire, relocarea serviciului pentru o perioadă etc.);

        - sezoniere (lucrul în agricultură);

        - definitive (rural-urban, rural-rural, urban-rural, urban-urban).

    - internaționale: 

        - temporare (studii, stagii de pregătire, relocarea serviciului pentru o perioadă etc.);

        - sezoniere (lucrul în agricultură);

        - definitive (schimbarea rezidenței dintr-un stat în alt stat).

Factorii care influențează migrațiile (după E. Lee, A theory of migration, 1996)

Migrațiile sunt influențate de mai mulți factori:
- factori naturali;
- factori economici;
- factori sociali;
- factori politici și geopolitici.
În limbajul de specialitate se folosesc mai mulți termeni care definesc migranții: migranți internaționali cu forme legale, migranți ilegali, azilanți, refugiați etc.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Concepte demografice

  NATALITATE Rata natalității - date statistice (state, regiuni, global) Rata fertilității - date statistice (state, regiuni, global) MORTALITATE Rata mortalității -  date statistice (state, regiuni, global) DINAMICA/EVOLUȚIA NUMERICĂ A POPULAȚIEI Populația totală - date statistice (state, regiuni, global) SPERANȚA DE VIAȚĂ Speranța de viață la naștere - date statistice (state, regiuni, global)

State dezvoltate / state în dezvoltare

1. Banca Mondială Banca Mondială - clasificare state Banca Mondială - bază de date (PNB, PIB etc.) Banca Mondială - hartă "Lumea în funcție de venituri" 2. Fondul Monetar Internațional Fondul Monetar Internațional - bază de date și clasificare state 3. Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (ONU) Indicele Dezvoltării Umane (IDU) - bază de date și clasificare Indicele Dezvoltării Umane - hărți  Indicele Dezvoltării Umane - note tehnice privind modul de calcul 4. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) OCDE - misiune, membri, state candidate, parteneri ai organizației ș.a.

Tranziția demografică

Click aici pentru a accesa varianta dinamică a legii tranziției demografice Legea tranziției demografice susține că pe măsură ce țările se dezvoltă economic se vor deplasa de la rate ale natalității și mortalității ridicate, trecând prin mai multe faze de evoluție, către rate mici și întrucatva stagnante. De aici a rezultat sintagma: "dezvoltarea este cel mai bun contraceptiv"! Există o corelație puternică între tipul de societate economică, structura forței de muncă pe sectoare de activitate și locul ocupat de state în fazele tranziției demografice. De asemenea, fiecărei faze a legii tranziției demografice îi corespunde (mai mult sau mai puțin) un anumit model teoretic de piramidă a populației.